Ce rol are o tonometrie oculara?
In cazul in care medicul oftalmolog s-a recomandat sa urmati o tonometrie oculara, acest articol vi se potriveste. Veti putea descoperi ce este si ce rol are aceasta, plus multe informatii deosebit de utile.
Asadar, ce este o tonometrie oculara?
O Tonometrie Oculara este un test pentru a masura presiunea din interiorul ochilor dvs. Testul este utilizat pentru depistarea glaucomului. De asemenea, este utilizat pentru a masura cat de bine functioneaza tratamentul administrat impotriva glaucomului.
Exista trei metode principale care pot fi efectuate pentru masurarea presiunii oculare. Precizam faptul ca metoda cea mai precisa masoara forta necesara pentru aplatizarea unei zone a corneei.
Suprafata ochiului este amortita cu ajutorul unor picaturi pentru ochi. O fasie fina de hartie colorata cu vopsea portocalie este tinuta in lateralul ochiului. Vopseaua coloreaza partea din fata a ochiului pentru a ajuta la examen. Uneori, colorantul se afla in picaturile amortitoare.
Va trebui sa va sprijiniti barbia si fruntea pe suportul unei lampi cu fanta, astfel incat capul sa fie stabil. Vi se va cere sa tineti ochii deschisi si sa priviti drept inainte. Lampa este deplasata inainte pana cand varful tonometrului atinge doar corneea.
Se foloseste lumina albastra pentru ca vopseaua portocalie sa straluceasca in verde. Medicul oftalmolog va privi prin ocularul lampii cu fanta va ajusta un cadran al aparatului pentru a da citirea presiunii.
Trebuie sa stiti inca de la inceput faptul ca nu exista disconfort care sa fie asociat cu testul.
Pentru cea de a doua metoda este folosit un dispozitiv portabil care are forma unui stilou. Se vor administra picaturi in ochi pentru a amorti ochii si pentru a preveni senzatia de disconfort. Dispozitivul atinge suprafata corneei si inregistreaza instantaneu presiunea ochilor.
Ultima metoda este fara contact, numita air puff sau mai simplu spus, puf de aer. In aceasta metoda, barbia se sprijina pe un dispozitiv similar cu o lampa cu fanta. Va veti uita drept in aparatul de examinare.
Cand va aflati la distanta corecta de dispozitiv, un fascicul mic de lumina se reflecta din cornee pe un detector. In momentul efectuarii testului, un puf de aer va aplatiza usor corneea. Cat de mult va fi aceasta aplatizata depinde doar de presiunea ochilor.
Acest lucru face ca fasciculul mic de lumina sa se deplaseze intr-un alt loc al detectorului. Instrumentul calculeaza presiunea ochilor uitandu-se la cat de departe s-a deplasat fasciculul de lumina.
Pregatirea pentru examinare
Scoateti lentilele de contact inainte de examen, pentru ca vopseaua folosita in timpul examinarii poate pata permanent lentilele de contact. Spuneti medicului dumneavoastra daca aveti antecedente de ulcere corneene sau daca aveti infectii oculare sau antecedente de glaucom in familia dumneavoastra. Spuneti intotdeauna medicului dumneavoastra ce medicamente luati, indiferent de tipul acestora. Chiar si suplimentele alimentare ar trebui sa i le spuneti.
Cum se va simti testul
Daca s-au folosit picaturi pentru a va amorti ochii, nu ar trebui sa aveti dureri in timpul unei examinari de tonometrie oculara. In metoda fara contact, este posibil sa simtiti o presiune usoara pentru o scurta perioada de timp asupra ochiului de la puful de aer. Nu trebuie sa va faceti griji pentru ca totul va dura cateva secunde.
Importanta examinarii
Persoanele cu varsta peste 40 de ani, in special afro-americanii, au cel mai mare risc de a dezvolta glaucom. Examenele regulate ale ochilor pot ajuta la detectarea precoce a glaucomului. Daca este detectat devreme, glaucomul poate fi tratat inainte de a se produce prea multe daune. Testul poate fi facut si inainte si dupa operatia oculara.